dinsdag 27 september 2011

cd-sea

http://www.dezeen.com/2011/08/02/wastelandscape-by-elise-morin-and-clemence-eliard/

radioactive

http://www.dezeen.com/2011/08/30/radioactive-control-by-luzinterruptus/

calligraphy

Blauw licht tegen winterdip

http://www.bni.nl/bni-magazine/magazine/blauw-licht-tegen-de-winterdip.php

etalage vroeger en nu

De achterliggende visie voor etalages en hoe deze veranderen in de tijd.

Vroeger was de etalage de tussenruimte tussen straat en winkel. De deur zat meestal wat verder in de gevel, hierdoor viel de etalage nog meer op. De etalage was altijd afgesloten van de winkel en er werden waren/goederen in gepresenteerd. Tegenwoordig wordt de etalage en de winkel een geheel. De visie is dat de bezoekers van buiten de winkel al kunnen bezichten waardoor de drempel lager wordt om binnen te stappen.


Hier twee foto`s van de H&M etalages. Ongeveer 5 jaar geleden zijn alle H&M winkels verbouwd tot een open etalage structuur.

vrijdag 23 september 2011

Showroom Sisii








Het is niet alleen lederen jassen die een speciale behandeling van de Japanse mode-merk SIS II krijgen, maar ook de showroom en kantoor. Architect Yuko Nagayama met landschapsarchitect Toshiya Ogino brengen potentiële kopers in een verrassende omgeving, waar de nieuwste collecties worden gepresenteerd. 
De vloerplaten zweven 70 cm. boven het straatniveau, wat de aandacht van voorbijgangers trekt en door de etalageruit de showroom kunnen bewonderen.
Door dit niveauverschil wordt er gespeeld met oppervlakten, deze zijn met groen gevuld of gebruikt worden gebruikt als ontmoetingsplaats. Een vouw in de vloer transformeert naar werkplek, inheemse planten waaronder ook de zeldzame Japanse zwarte den. Kortom een showroom met vol identiteit van het authentiek Japanse kledingmerk SIS II.



http://yukonagayama.co.jp/

(Bron by frame #80-2011 http://epub01.publitas.nl/frame/Frame80/magazine.php#/spreadview/2/)
Foto's via Daici Ano  http://www.fwdinc.jp/


The Wet Dream by Warm Baby


'After sunset, the ‘raining’ lights were a spectacle, appearing to drip as they blew in the wind.'


'Following the festival, the umbrellas were given away as gifts; the new owners offered their names and locations, so WarmBaby can track where the quintessentially British items end up.'



Een tijdelijke installatie gebouwd voor het Burningman Festival.
Er werd een poging gedaan om de typische Britse regen nat te bootsen in de broeierige, warme Black Rock Woestijn in Nevada.

De installatie is gemaakt van een houten constructie met 12 'benen',. De vorm was geinspireerd op een spin. De constructie werd volgehangen met witte paraplu's en ledlampjes die de regen nabootste. Op de achtergrond werd het geluid van onweer afgespeeld.

Warm Baby is een collectief van architecten, filmmakers, kunstenaars, en computerprogrammeurs uit Engeland, Belgie en de Verenigde Staten.

Website


Website met allerlei soorten design zoals architectuur, mode, fotografie, films etc...

woensdag 21 september 2011

tekst retail door Quadrantum


De retail-wereld – met vaak haar flinterdunne marges en meedogenloze grote en snelle ontwikkelingen op mode, trends en timing - is nooit een toevluchtsoord voor bangeriken. En de wereldwijde economische onzekerheid heeft meer variabelen in beweging dan ooit tevoren: de traditionele segmenten worden afgebroken, de channel strategie is complexer, online verkopen nemen gestaag toe en consumenten verwachten in toenemende mate een betere en hogere dienstverlening. En, in het midden van een wereldwijde consolidatie en de groeiende dominantie van grote ketens, scoren slechts een op de drie overnames. Met andere woorden, de groei is moeilijker dan ooit.

De laatste resultaten van Trends in Retail 2009-2010 tonen aan dat koopbereidheid, koopkracht en het consumentenvertrouwen sterk aan het kantelen zijn. Consumenten zijn niet langer op zoek naar de randen van de groei, maar kijken angstvallig naar de grenzen van de krimp. De consument lijkt blijvend door nieuwe en andere waarden gedreven te worden. Status is niet langer synoniem met ‘bigger, faster, more’. Duurzaam, bescheiden en bewust zijn ‘hip’.

Deze veranderingen vormen voor de gehele retailsector dringend aanleiding tot het vormgeven van nieuwe interfaces met de consument om de aansluiting met de consument niet kwijt te raken. Consumenten willen niet alleen maar kopen, maar ook gezien worden als medevormgever van een product. Alle business-to-consumerspelers zullen dan ook een tandje moeten bijschakelen. De retailspeler die weet in te spelen op de door de economische downturn ingegeven grilligheid van de consument zal afstand kunnen nemen van de concurrent. De speler die hierin niet slaagt gaat een moeilijke tijd tegemoet.

De specialisten binnen Quadrantum houden zich dagelijks bezig om bovenstaande ontwikkelingen samen met Nederlandse en Belgische retailers vorm te geven. Resultaatgericht, innovatief en met een grote passie voor het vak

vrijdag 16 september 2011

Happy Street, John Körmeling

 
Nederlands Pavilioen op de Wereldexpo Shanghai 2010

Ontworpen door John Körmeling

Het ontwerp was een educatieve, platte, ronde achtbaan van 450 meter lang. De bezoekers konden langs een overzicht van Nederlandse architectuur van de 20e eeuw lopen die bestond uit 20 thematische gebouwen. De gebouwen werden nagebouwd, maar niet helemaal letterlijk gekopieerd. Soms werden en kleine aanpassingen gedaan en ze waren allemaal wit. Binnenin werden allerlei slimme, nieuwe Nederlandse uitvindingen tentoongesteld die het leven aangenamer maken. Het thema van de expo was namelijk: 'Better City, Better Life'.  In de setting is ook een link met China gelegd. Centraal in 'Happy Street' bevond zich een gebouw dat geinspireerd is op de kroon van het Westin Hotel in Shanghai.

                               Maquette








                                                       Eindresultaat


 
      www.leerwiki.nl/Wat_is _Happy_Street

dinsdag 13 september 2011

Nederlands Architectuurinstituut NAI

OMA, studies for the Kunsthal, Rotterdam, 1987-1992. Beeld: Photograph-X Den Haag, Ernst Molenaar



Het NAI is een archief, museum, bibliotheek, cultureel podium en discussieplatform op het gebied van Nederlandse Architectuur. 

Er is een vaste tentoonstelling die 100 topstukken van architecten uit de Nederlandse geschiedenis toont. Hier kun je maquettes, tekeningen en schetsen bezichtigen. 

Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen. 

website: www.nai.nl



visual merchandising

Studio VOLLAERSZWART

Studio VOLLAERSZWART ontwerpen ruimtelijke vormgeving en visuele communicatie. Ze onderzoeken de interactie tussen diverse disciplines zoals: architectuur, sculptuur, couture, cultuur en communicatie. De publieke ruimte is hun werkgebied waarbinnen de wisselwerking tussen architectuur, publiek en visuele communicatie centraal staat. Ze hebben ontwerpen gemaakt voor: tentoonstellingen, festivals, eyecatchers, scenery en ook haute sculpture, kunst in de openbare ruimte en citydressing. 
 

 
CLIFFHANGERS
 
Dit was een city-dressing project. Doormiddel van paarse accenten worden de typische architectonische kenmerken van 40 prominente Rotterdamse bouwwerken zichtbaar gemaakt.
 



'T HANGT IN DE LUCHT

Een ontwerp voor de zuidhollandse vormgevingsprijs 2004. Het werk van de 10 genomineerden ontwerpers werden in de lucht gepresenteerd van de Van der Mandele-zaal in Museum het Prinsenhof in Delft.




bron: www.vollaerszwart.com

Joep van Lieshout

                 AVL Workskull
Deze ruimte is ontworpen voor grote kantoren
waar mederwerkers alleen en ongestoord kunnen
werken, waar ze meer privacy hebben voor telefoongesprekken
of zich even terug kunnen trekken uit de wereld.
 Satellite des Sens
 
           
Satellite des Sens was een opdracht van de stad
Lill toen deze de titel van Culturele Hoofdstad van Europa
kreeg in 2004. De organisatie wilde de kinderen graag bij deze viering betrekken dus vroeg om een mobiele kar te creeeren die naar verschillende scholen kon gaan. In de kar konden de kinderen deelnemen aan een artistieke ontdekkingstocht van de vijf zintuigen. De kinderen kunnen zien, horen, voelen, ruiken en zelf proeven. Ze worden zich op een leuke en informatieve manier bewust van de zintuigen van het lichaam.
Tijdens dit project is er een nauwe samenwerking geweest met trailerbouwers, ingenieurs, beeldhouwers, geluidkunsternaars en pedagogen.  

SoeP Express

In 2006 had de SP voor de ledenwerfcampagne de SoeP Express.
In samenwerking met beeldend kunstenaar Joep van Lieshout en kookkunstkenner Johannes van Dam werd deze SoeP Express ontworpen.

Joep van Lieshout ontwierp een mobiel en functioneel kunstwerk dat achter de SP-bus door het land ging. Achter de auto was het een gesloten vorm. Eenmaal op de plaats van bestemming kon het opengeklapt worden en ontstond er een kookeiland.
Johannes van Dam ontwikkelde een biologische en diervriendelijke tomatensoep.







vrijdag 9 september 2011