woensdag 19 oktober 2011

Glore Store by Markmus and Neoos Design

melissa

Stuttgart,


Glore store, is de eerste duurzame kledingwinkel in Duitsland, legt zich toe op het helpen kleine duurzame merken van over de hele wereld. 
In het interieur van de winkel is het thema duurzaam doorgevoerd; Een duurzame manier van vervoer: fietsen

Na deze eco-filosofie, is er besloten om oude materialen en fietsen te verzamelen.
Kledingstukken hangen aan onderdelen van oude fietsen, gebruikte fruitkisten zijn gebruikt in meubels en gerecycelde kartonnen dozen dienen als verlichtingsarmaturen. 









dinsdag 18 oktober 2011

interview

melissa en silvie
Graag zouden we eerst een paar vragen willen stellen over, hoe je als student het Sint Joost beleefd hebt;
Waarom wilde u Ruimtelijk Ontwerp gaan studeren?
Ik was geïnteresseerd in architectuur. Ik heb in eerste instantie gekozen voor een studie bouwkunde, maar kwam er al snel achter dat de aandacht daar voor mij te veel op het technische lag ipv het creatieve. Daarom heb ik besloten om interieurarchitectuur te gaan studeren.
Wat heeft u het geleerd tijdens je studie? 
Te weinig helaas. Ik vond de studie slecht georganiseerd met elk jaar een wisseling van studieleiding. Mijn eerste opdracht in de richting van interieur architectuur was mijn afstudeeropdracht. Daarvoor is het veel te lang te algemeen geweest.
Wat zou u, achteraf gezien anders gedaan hebben tijdens deze periode?
Niets. Alleen had ik graag eerder gerichtere opdrachten gehad. Ik heb dit bij de studieleiding aangegeven maar het heeft niet geholpen.
Hoe is u loopbaan, na het behalen van u diploma, gegaan? Heeft u werk gevonden in het vakgebied?
Slecht. Ik ben nog steeds op zoek naar werk (inmiddels ruim een jaar later) Maar dat heeft vooral met de crisis te maken. Ik doe af en toe wat freelance werk, heb een bijbaantje in de supermarkt en studeer daar naast parttime aan de academie voor architectuur en stedenbouw in Tilburg.
Heeft u nog adviezen voor ons studenten?
Bereid je er op voor dat het niet makkelijk zal worden om werk te vinden.
   

Voor uw scriptie heeft u het gebied Retail onderzocht graag willen wij hier iets verder op ingaan;
Van waar de interesse in Retail?
Ik vind het interessant om de identiteit van een merk te vertalen naar een ruimtelijk concept.
Wat betekend voor u Ruimtelijk Ontwerp in de Retail branche?
Retail = een winkel. Een ontwerp voor een winkel is daardoor in uitstraling alles bepalend voor die winkel. Het geeft mensen een impressie en een sfeer mee van de identiteit van de winkel, of de merken die er verkocht worden.
Ziet u een verschuiving waarin architecten een steeds belangrijkere rol krijgen in Retail?
Daarvoor ben ik te veel een buitenstaander, dat zou ik zo niet kunnen bepalen.
Volgens uw conclusie, in uw scriptie,  is het zeer belangrijk om een ervaring te geven bij de producten. Merkt u dat u zelf ook alleen producten koopt waarin er een ervaring wordt meegegeven?
Ja ervaring is alles bepalend. Zonder dat kun je je niet van de concurrentie onderscheiden. En bovendien kun je zonder die ervaring ook niet iets aanbieden waar de consument zich mee kan identificeren.
Zijn er merken hieraan gekoppeld?
Ik houd erg van eenvoud en ben een liefhebber van minimalisme. Ik houd dus niet erg van merken met producten met opzichtige opdrukken en grote logo’s. Een merk wat hier erg sterk in is, is het Japanse MUJI. Wat no logo betekend en producten maakt in allerlei soorten categorieën. Enkele andere van mijn favoriete merken die zich met een zelfde eenvoud identificeren zijn:
  • Filippa-K (kleding, Zweden)
  • COS (kleding, Zweden)
  • Jil Sander (kleding, oorspronkelijk Duits, maar nu in Italiaanse handen)
  • Common Projects (schoenen, New York)
  • White Goods (verlichting, Engels)
  • Minotti Cucine (keukens, Italiaans)
  • Aether Apparel (jassen, Los Angeles)
  • + - 0 (diversen, Japans)

donderdag 13 oktober 2011

Freitag

silvie
Freitag is een merk die oude gebruikte zeilen gebruikt om er nieuwe tassen van te maken. Al deze tassen hebben een eigen identiteit. Ze hebben dit concept letterlijk vertaald naar het winkel ontwerp. De winkel bestaat uit een opstapeling van oude zee containers. In de zee containers zijn openingen gemaakt zodat het een winkel is geworden. De tassen zijn per doos verpakt waar een foto van de tas op staat. De dozen zijn in rekken opgestapelt net als de containers. Alles heeft een eigen identiteit en is op dezefde manier tentoon gesteld, zodat er een functie ontstaat.



Apple stores

silvie
The apple stores hebben een eigentijdse en eigenwijze retail. Veel apple stores bestaan van glas, hierdoor willen ze de grens met publieke ruimte en winkel verkleinen. Dit hebben ze ook in de winkel doorgevoerd. Alle producten liggen op verschillende tafels, deze hebben geen stoelen om zich heen. Een cafe heeft een bar waar zich iedereen omheen verzamelt, zo willen ze meer mensen vrijblijvend de winkel in trekken. Veel apple stores hebben een glazen trap, deze is een eye catcher maar ook de scheiding van de twee verdiepingen letterlijk transparanter maken. Doordat sommige winkels 24 uur per dag open zijn voel je je echt welkom. De apple store voor iedereen wanneer je maar wilt.



walmart

silvie
Walmart is een van de grootste winkelketens over de wereld. Je ziet hier dat op groote schaal retail wordt uitgevoerd. De gebouwen zijn allemaal verschillend van vorm, structuur en materiaal. Dit komt ook door de verschillende landen waar de winkels zijn gevestigd. Wat je aan de vorm wel kunt opmaken is dat ze zorgen voor een zekere helderheid en simpliciteit. De ingang is altijd zichtbaar en in het midden van het pand. In veel panden word de ingang zichtbaar door de oude griekse tempel achtige gevelsa, wel zijn deze abstract en modern uitgevoerd. De locatie voor de winkels wordt zorgvuldig uitgezocht natuurlijk of deze winstgevend is maar ook de gehele omgeving. Ze bekijken de wijde omgeving om te kijken wat er zou veranderen in de buurt. Walmart staat bekend om zijn grote retail, ook veranderen ze deze vaak aan de tijd waarin we nu leven.








http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Chain_store

woensdag 12 oktober 2011

retail inleidende teks

Retail een totaal belevingswereld van de branding meegeven aan de consument, deze komt tot uiting in de grafische presentatie, multimedia, product presentatie, architectuur en interieur architectuur.


melissa en silvie

prada

silvie
In de grote steden heeft Prada flagship stores. Ze noemen het winkels maar eigenlijk wordt er alleen een ervaring mee gegeven. De gebouwen zijn ontworpen door architecten, het zijn zeer uitzonderlijke gebouwen. Ze passen in het geheel bij de stijl die Prada wil uitstralen. De winkeloppervlakte is zeer klein en er hangt weinig kleding. De winkels zijn niet winstgevend maar wanneer je de winkel binnenkomt zal je de ervaring nooit meer vergeten.


De Prada winkel in Texas is 1 van de meest uitzonderlijke projecten. De winkel staat midden in de woestijn. In de etalages zie je enkele schoenen en tassen staan. De winkel heeft geen ingang, je zou ook kunnen zeggen dat het een 3d reclame affiche is.

http://experiencedelux.blogspot.com/2009/05/prada-store-in-desert-of-marfa-texas.html

Building Fashion

melissa
New York, 


Ontwerper: Richard Chai en Snarkitecture. 




Een tijdelijke retail installatie, gecreëerd in een unit, een grot gesneden uit schuim met beeldhouwtechnieken voor Building Fashion. 
Het is ontworpen om klanten het gevoel te geven alsof ze in een grot zijn, net optijd voor de koude herfst begint. De pop-up winkel beschikt over dames-en herenmode, hangend omhuld door schuim. 


De winkel is dagelijks geopend tot 31 oktober, en zal gevolgd worden door een uiteindelijke reeks van vier installaties. Een samenwerking tussen Siki Im en New Practices, LeongLeong worden 5 november gelanceerd.  








(bron via thearchitectsnewspaper: http://archpaper.com/news/articles.asp?id=4940)
Photographs by David Smith



Fifht Avenue Shoe Repair

melissa

Stockholm, 




Fifth Avenue Shoe Repair, een modewinkel met een interieur die voorzien is van witte muren en zwarte grafische elementen, bedacht door de Zweedse ontwerper Guise. 
Het Zweedse modemerk werkt met traditionele typologieën, hierop heeft het architectenbureau het concept gebaseerd, alleen dan in de architectuur. Bestaande architectonische typologieën zijn getransformeerd om zowel aan de functionele als commerciële eisen voor een winkel te voldoen. De meubels hebben een dubbelzinnigheid, het lijkt een trap, maar wordt gebruikt met een ander doel. 

















maandag 10 oktober 2011

melissa
Melbourne; 


Australische studio Edwards Moore heeft voor het Australische modemerk Arnsdorf een tijdelijk concept bedacht. Het modemerk had voor drie dagen een tijdelijke winkel geopend waarin 154 panty's uitgerekt rond in de ruimte zijn gespannen. 
Architect Edwards Moore; 'Een grot-achtige ruimte, waardoor een intieme setting en achtergrond voor de Ansdorf collection'. 


Arnsdorf tijdelijke concept store van Edwards Moore


Arnsdorf tijdelijke concept store van Edwards Moore

Arnsdorf tijdelijke concept store van Edwards Moore

Arnsdorf tijdelijke concept store van Edwards Moore

Arnsdorf tijdelijke concept store van Edwards Moore

Arnsdorf tijdelijke concept store van Edwards Moore

(Photographs are by Tony Gorsevski)

Camper schoenen - Jaime Hayón

melissa

Schoenenmerk Camper heeft diverse winkels die nét even anders zijn.. Zo heeft het merk de Spaanse ontwerper Jaime Hayón aangetrokken om in winkels in Tokyo, Milaan, Berlijn, Barcelona en London in te richten. Ook ontwierp Jaime Hayón een nieuwe collectie-lijn voor het merk.

Glore Store by Markmus and Neoos Design

melissa

Stuttgart,


Glore store, is de eerste duurzame kledingwinkel in Duitsland, legt zich toe op het helpen kleine duurzame merken van over de hele wereld. 
In het interieur van de winkel is het thema duurzaam doorgevoerd; Een duurzame manier van vervoer: fietsen

Na deze eco-filosofie, is er besloten om oude materialen en fietsen te verzamelen.
Kledingstukken hangen aan onderdelen van oude fietsen, gebruikte fruitkisten zijn gebruikt in meubels en als plafond zijn er 120 kartonnen dozen hergebruikt. Deze zijn op diverse niveau's opgehangen.




Het hele project is ontworpen door NeoosDesign. 




Glore Store by Markmus and Neoos Design

Glore Store by Markmus and Neoos Design

Glore Store by Markmus and Neoos Design

Glore Store by Markmus and Neoos Design

Glore Store by Markmus and Neoos Design


Glore Store by Markmus and Neoos Design





woensdag 5 oktober 2011

Documentaire over Designbeurs Salone Internazionale del Mobile Milaan 2010

Na het zien van de documentaire over designers en ontwerpers van nu, zien we dat duurzaamheid een nieuw element word. Ook al denken we er al jaren aan, vroeger kon je een statement maken met "mijn product is duurzaam". Tegenwoordig en vooral de studenten nemen dit mee voor ieder project. Je kunt er geen statement meer mee maken. Wanneer je product niet duurzaam is ben je zo goed als afgeschreven.
Binnen de duurzaamheid vind je verschillende categorien. Zo was er een project van droog design die afgeschreven artikelen veranderde en er zo nieuw leven in blies. Volgens vele designers is dat weer typisch op de korte termijn denken. Wij als ontwerpers moeten ervoor zorgen dat deze artikelen uberhaupt niet op de markt komen te staan.
Producten die van natuurlijk materiaal zijn gemaakt komen al dichter bij de richting duurzaamheid waar we in willen gaan.Waar het vooral om draait is dat de producten die nu op de markt komen, voor "eeuwig" mee moeten gaan. Hierbij moeten we niet alleen denken aan de stevigheid van het ontwerp en de materiaal keuze, maar vooral aan het ontwerp. Er worden zoveel ontwerpen gemaakt die maar een jaar of paar jaar mee gaan in de trend. Dit moeten we zien te voorkomen. Denk hierbij aan de barelona stoel van Mies van de Rohe. Deze is tijdloos en menig mens zou deze stoel ook nu nog in de huiskamer willen zien staan.

http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=10976454&md5=d30854e697054917243819858b0c6591

swot analyse over bamboe

Sterkte
Lichtgewicht materiaal
Sterk materiaal
Snelle groei
In combinatie met leem erg geschikt voor huizen bouw lange levensduur lage energie.
Bestand tegen aardbevingen, door flexibel en licht gewicht materiaal.

Zwakte
Nog weinig over onderzocht.
Korte levensduur in contact met regen.
Geen een precies hetzelfde.

Kansen
Makkelijk te vervoeren materiaal.
Bouw materiaal door de sterkte, draagkracht.
Groot verbruik door snelle groei, woningnood in derde wereld land tegen gaan.

Bedreigingen
Doordat het een goedkoop en goed bouw materiaal is, loopt het gevaar alleen nog van bamboe wordt gebouwd waardoor je enkel nog 1 uitstraling creert.

Bronnen
http://www.kennislink.nl/publicaties/bamboe-als-bouwmateriaal

bamboe

een van de bamboe barakken die nederlandse militairen hebben ontworpen

Architect: Simon Velez

Simon Velez studeerde van 1968 tot 1975 architectuur en kunst aan de universiteit van de Andes in Bogota.
In eerste instantie werkte hij de de meest gangbare materialen van Colombia, maar later is hij zich meer gaan richten op bamboe.

Hij ontwierp gebouwen in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Europa, India & China. In 2000 ontwierp hij voor de wereldexpo in Hannover het Zeri-paviljoen. In 2009 heeft hij het cultuurpodium voor de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord ontworpen. 



maandag 3 oktober 2011

Bamboe

Tegenwoordig word bamboe voor steeds meer toepassingen gebruikt. Bamboe groeit razendsnel en de opbrengst is 3 keer zo groot dan
het hout van bomen.
Het vermeerd zichzelf, dus hoeft niet steeds opnieuw aangeplant worden.

Plaatmateriaal word gemaakt van de reuzenbamboo. Deze groeit op het begin 30 tot 50 cm per dag en binnen 1 seizoen is deze op zijn uiteindelijke hoogte. Vervolgens blijft hij 5-6 jaar staan om uit te harden en daarna is hij geschikt voor het verwerken van plaatmateriaal.




Bron: http://www.bamboo-solutions.nl